Četvrtak, 11. 7. 2013. u 16:59 , Piše: Mislav Nekić

Popis javnih prijevoznika koji dopuštaju transport ljubimaca

Za sve kućne ljubimce, bez obzira na vrstu morate imati potvrdu kojom dokazujete da je vaš ljubimac zdrav. Cijene karata razlikuju se od prijevoznika do prijevoznika

Nemate automobil, a ipak bi vašeg ljubimca željeli povesti sa sobom na godišnji odmor? I to je moguće, pogotovo ako imate psa, mačku ili nekog drugog ljubimca koji stane u transporter. 

S velikim pasminama transport je također moguć, ali malo kompliciraniji jer često ovisite o volji vozača, konduktera i putnika.

U želji da vam olakšamo putovanje pripremili smo za vas vodič: Kako putovati s kućnim ljubimcem? 

Autobusni prijevoz

Većina autobusnih prijevoznika dozvoljava prijevoz kućnih ljubimaca. Pogotovo se to odnosi na životinje koje stanu u transporter, krletku, kavez, kutiju i slično. 

Za sve životinje, bez obzira na vrstu morate imati veterinarsku potvrdu kojom dokazujete da je vaš ljubimac zdrav. Cijene karata ovise od prijevoznika do prijevoznika. 

Savjetujemo vam da prije putovanja nazovete prijevoznike i najavite putovanje s kućnim ljubimcima.

Prijevoznici koji dozvoljavaju putovanje kućnim ljubimcima:

Croatia bus ( kućni ljubimci prevoze se u košari/kutiji s otvorom za zrak. Smještaju se na sjedalo do putnika i plaćaju punu cijenu karte za odraslu osobu) 

Info: www.croatiabus.hr

Čazmatrans ( kućni ljubimci prevoze se u košari/kutiji s otvorom za zrak. Smještaju se na sjedalo do putnika i plaćaju punu cijenu karte za odraslu osobu)

Info: www.cazmatrans.hr

Autotrans Rijeka ( dozvoljen prijevoz mačkama i malim životinjama i to kao ručna prtljaga)

Info: www.autotrans.hr

Brioni Pula ( dozvoljen prijevoz mačkama i malim životinjama i to kao ručna prtljaga)

Info: www.brioni.hr

App Požega ( dozvoljen prijevoz mačkama i malim životinjama i to kao ručna prtljaga)

Info: www.app.hr

AP Varaždin ( dozvoljen prijevoz samo uz prethodnu najavu. Vlasnik za ljubimca plaća punu cijenu karte)

Info: www.ap.hr

Vlak

Putovanje kućnih ljubimaca s vlakom reguliran je posebnim uvjetima. Opširnije 

Zrakoplov 

U kabini zrakoplova (zajedno s putnikom) mogu se prevoziti samo psi i mačke. U putničkoj kabini istodobno se mogu prevoziti samo dvije životinje, i to dva psa ili dvije mačke.

 Prijevoz psa i mačke na istom letu nije dopušten. Prijevoz životinja treba unaprijed rezervirati te se uvijek dodatno naplaćuje. Cijena iznosi 150 kuna plus PDV

Životinje (psi ili mačke) koje se zbog svoje veličine ne mogu prevoziti u putničkoj kabini, prevoze se u prtljažniku zrakoplova, ako zadovoljavaju određene uvjete. Cijene se kreću od 250 do 300 kuna plus PDV.

Info: www.croatiaairlines.com 

Trajekti

Za prijevoz kućnih ljubimaca trajektima također postoje posebna pravila. Jadrolinija dozvoljava prijevoz pasa, mačaka i ptica. Za pse i mačke morate imati potvrdu da su životinje cijepljene. 

Mačke se prevoze u transporterima, ptice u kavezima, a psi na lajni uz obavezno nošenje brnjice.

 Prijevoz je besplatan, a životinjama je zabranjen ulaz u salone, restorane, kabine i toalete. 

Osim autobusom, vlakom i zrakoplovom na godišnji odmor s ljubimcima možete putovati zoo taksijem. Cijene se naplaćuju po kilometrima, a osim kilometraže dužni ste platiti cestarine (ako postoje). 

Dobro je znati

Gdje god putovali s ljubimcem uvijek ponesite bocu sa svježom vodom.Kako spriječiti dehidraciju? Opširnije

OVDJE možete vidjeti popis plaža za pse

Ljetni savjeti za vlasnike kućnih ljubimaca

Napomena: Sve informacije odnose se isključivo na domaće relacije i na kućne ljubimce. Za slijepe osobe odnosno njihove pse vrijede posebna pravila. 

Konkretnije, za njih se u većini slučajeva ne naplaćuje prijevoz i dozvoljen im je ulaz svugdje gdje i njihovim vlasnicima.

Kakva su vaša iskustva s transportom ljubimca na more?

25.07.2013., 05:49
dahnao: KONAČNO.....još kad bi u Zagrebu mogla uci sa psom u narucju u zetov bus....kao u tramvaj bilo bi super.....

12.07.2013., 12:29
senja: Ja sam 12 god putovala sa dobermanom na more. Relacija ZG-Brac. Bilo je veselo. Kod kupnje karte sam uvijek najavila koliki je pas i svaki put su rekli da nema problema. Nisam mu kupila posebnu kartu, nego sam kupila cijeli kupe ili spavaca kola. Ali kad bi dosli na ukrcaj, prica je bila druga. Bili smo na milost i nemilost konduktera. Svaki put smo se tresli da li ce nas pustit ili ne. Srecom, v... prikaži sve

12.07.2013., 17:07
tu567: Konačno nešto pozitivno za naše drage ljubimce. Jako mi je drago što naši ljubimci mogu putovati sa svojim vlasnicima i to će sigurno veseliti naše ljubimce. Jer su oni jako vezani uz svoje vlasnike i sigurno su tužni kad nemaju mogućnost otići sa svojim vlasnicima na odmor. Samo da cijene ne bi bile preskupe jer mnogi od nas nisu financijski sposobni da plaćaju previsoke cijene za kartu svog... prikaži sve


Prijavi se

×

Promijeni lozinku

Upišite svoje korisničko ime ili e-mail adresu s kojom ste se registrirali na 24ljubimci i kliknite na "Pošalji", nakon čega će vam stići e-mail poruka s daljnjim uputstvima.

×

Registriraj se


×

Galerije