Subota, 21. 2. 2015. u 07:38 , Piše: Sandra Ilievski/Urban Pet

Škola za pse: Kako psa naučiti da ostane sam kod kuće?

Kada govorimo o učenju samostalnosti, to znači da psa trebamo odmah u početku učiti da ima svoje mjesto za odmor radije nego da nam je konstantno po rukama...

Psi su društvena bića i ne vole samoću, stoga ih je od najranijih dana veoma važno učiti da budu samostalni i postupno ih privikavati na samoću. 

Odvajanje od majke i legla stresno je za svako štene pa je važno da prvih dana uvijek netko bude uz njega kako bi što lakše prošlo taj period. 

Čak i ako udomimo odraslog psa, odmah, čim pas stigne u naš dom bi trebali započeti s postupnim privikavanjem na samoću i učenjem samostalnosti.

Kada govorimo o učenju samostalnosti, to znači da psa trebamo odmah u početku učiti da ima svoje mjesto za odmor radije nego da nam je konstantno po rukama, spava s nama u krevetu i praktički nikada nije odvojen od nas.

U suprotnom, štene ili pas mogu postati ovisni o nama i našoj prisutnosti te burno reagirati kada ostanu sami. Važno je naglasiti da privikavanje na samoću i učenje samostalnosti mora biti postupno!

Kod privikavanja na samoću od velike nam pomoći može biti ograničavanje prostora i privikavanje na boravak u boksu. Boks psu trebamo predstaviti kao udobno mjesto za odmor, kućicu, “brlog”.

Za početak je dobro opskrbiti se žvakalicama i igračkama od pune gume koje možemo napuniti poslasticom i hranom. 

Kad pas boravi u boksu ili na svom mjestu i zabavlja se žvakalicama ili igračkama koje smo napunili hranom, možemo svakoga dana produljivati izlaske iz prostorije u kojoj pas boravi, a potom i izlaske iz stana.

Nikad nemojte nabaviti štene ili psa i potom ga par dana kasnije ostaviti da bude sam cijeli dan zato što morate na posao! 

Privikavanje na samoću MORA biti postupno! Velika je vjerojatnost da će štene ili pas koji su odjednom ostavljeni sami razviti strah od odvajanja (separacijsku anksioznost)  ili početi uništavati zbog dosade. 

Fizička aktivnost također je važna, no treba imati na umu da je previše fizičke aktivnosti jednako loše kao i premalo. Psi su najaktivniji ujutro i uvečer, a preko dana obično odmaraju i spavaju.

Prevencija i dobra organizacija vremena i aktivnosti puno su bolja i lakša opcija od rješavanja straha od odvajanja ili problema vezanih uz samoću! 

Zamolite prijatelje ili poznanike da pričuvaju psa kada ste na poslu dok se ne nauči da može ostati sam kroz dulji period. 

Ako sumnjate da je vaš pas razvio strah od odvajanja potražite pomoć stručnjaka.

Napisala: Sandra Ilievski, instruktor i savjetnik za ponašanje pasa iz centra Urban Pet

Dobro je znati:

Čuvanje resursa kod pasa: Što je i kako pomoći ljubimcima?

Kako odabrati igračku za psa te kako se igrati sa psom?

Kako se psi (međusobno) igraju i što vi kao vlasnik trebate znati?

10 psećih zapovijedi koje bi trebao znati svaki vlasnik

Odgoj psa: Najčešće pogreške vlasnika

21.02.2015., 12:52
una1: Imam bogato iskustvo kada je riječ o psima.Slažem se da ne može biti stalno u kući.Trenutno imamo problem jer mladi pas ostao je sam,uginula je kujica koja je njega prihvatila od prvog dana kao prava mama,sada primjećujemo da ne voli biti sam u njihovim odajama kako ja to kažem.Često je na terasi,ne ulazi dok ga ne pozovemo da uđe unutra.Naravno da tu griješimo,ali polako ispravljamo pogrešku.

19.01.2016., 14:34
LjubicaStankovic: Imam psa maltretira starog 7 mesec i i nije naučen da ostaje sam ne znam kako da počnem da učenjem, ostavljala sam je sam i sa upaljenim televizorom al ona laje svi vreme dok sam vam kuće. Koji je vaš savet


Prijavi se

×

Promijeni lozinku

Upišite svoje korisničko ime ili e-mail adresu s kojom ste se registrirali na 24ljubimci i kliknite na "Pošalji", nakon čega će vam stići e-mail poruka s daljnjim uputstvima.

×

Registriraj se


×

Galerije