Utorak, 19. 5. 2015. u 10:20 , Piše: 24Ljubimci

Tražite super ljubimca? Pitate li nas Harley ima 'ono nešto'

Tražite super ljubimca? Kakadu Harley ima 'ono nešto'. Šarmantan je, inteligentan i uz sve navedeno izrazito zabavan papagaj s kojim (sigurni smo) nikad nije dosadno

Kakadu Harley ima 'ono nešto'. Šarmantan je, inteligentan i uz sve navedeno izrazito zabavan papagaj s kojim (sigurni smo) nikad nije dosadno. Čini ga to super ljubimcem, ali važno je znati...

Kakadu kao kućni ljubimac

Nabavljate li kakadua kao ljubimca u obzir uzmite da nabavljate životinju koja ovisno o vrsti živi između 30 i 70 godina.

Treba im puno pažnje i ljubavi, te se jako vežu za vlasnike. Samim tim, nedostatak pažnje može ih baciti u depresiju koja vodi urlanju, ugrizima, čupanju perja... tako da i vlasniku i susjedima može zagorčati život. 

Krletka za kakadua

Kakaduima treba omogućiti prostrane krletke i sobne volijere na koje treba postaviti prečku za sjedenje na koju je poželjno objesiti drvenu igračku koju će kakadu kljunom gristi što će ga odvratiti od grickanja namještaja. Rijetko lete, više se vole šetati i penjati pomoću kljuna.

Tijekom toplog dijela godine treba ih se što više iznositi u vrt ili na balkon jer vole boraviti na svježem zraku, ali uvijek trebaju biti u hladu i zaklonjeni od propuha. Vole i ljetne pljuskove i kupanje pod tušem. Vrata krletke obavezno treba osigurati lokotom jer brzo shvate kako ih otvoriti. 

Kako postupati s kakaduom?

Kakadui su najbolji kućni ljubimac od svih papiga, brzo i lako se pripitome, govor savladavaju brzo, ali im treba dosta vremena da počnu čisto izgovarati rečenice. 

Sve riječi povezuju u rečenice, ponekad govore sa smislom. Mogu naučiti stotinjak riječi u nekoliko godina. Vrlo je važno da nisu zapostavljeni i usamljeni. Obožavaju djecu, lagano se sprijatelje i s drugim kućnim ljubimcima. 

Što kakadu jede?

Gotove sjemenske mješavine za velike papige obogaćena kikirikijem, orasima, bademima i ostalom sjemenju bogatom biljnim uljima. Voće, povrće i zelenje treba činiti 25% prehrane.

Vježbanje

Kao i za sve druge papige, simptomi neke bolesti su nadutost, apatija, odbijanje hrane ili vode, proljev, povraćanje, kihanje, vodene oči. Ukoliko kakadu ima neke od navedenih simptoma, svakako potražite savjet veterinara.

Zdravlje

Kakadu je zdrav kada:

- oči nisu suzne i širom su otvorene

- perje je čisto i uredno, a kandže nisu predugačke

- nema promjene u boji i konzistenciji izmeta

- ima čiste i suhe nosnice

- nema vidljivih oteklina niti povreda

- živahan je i ima dobar apetit

Tekst s preuzet s moj.pet-centar.hr

Prijavi se

×

Promijeni lozinku

Upišite svoje korisničko ime ili e-mail adresu s kojom ste se registrirali na 24ljubimci i kliknite na "Pošalji", nakon čega će vam stići e-mail poruka s daljnjim uputstvima.

×

Registriraj se


×

Galerije