Četvrtak, 11. 4. 2013. u 10:54 , Piše: Mislav Nekić

Patuljaste koze: Obožavavaju se maziti, ali i pokazati rogove

Kamerunske koze zbog visine od 50-ak centimetara popularni su kućni ljubimci. Ne daju mlijeko, vole se maziti i igrati, ali ako se na njih ne pazi mogu napraviti štetu

Koze, iako tradicionalno vezane uz farmu i stočarstvo sve češće mogu se vidjeti i kao kućni ljubimci. Najpopularnije su kamerunske koze koje zbog maksimalne visine od pedesetak centimetara često nazivaju 'patuljastim kozama'.  

Klempo, ljubimac obitelji

Među sve brojnijim hrvatskim vlasnicima ovih neobičnih ljubimaca je i Matko Mikulić (21), automehaničar iz Buševca, mjesta kraj Velike Gorice. Životinje voli od mali nogu, a kamerunskim kozama bavi se zadnje dvije godine. Trenutno ima samo jednu, jarca Klempu koji je ljubimac cijele obitelji. Ojario se u veljači 2012. godine.

- Nažalost prilikom jarenja došlo je do problema. Jedan jarić uginuo je odmah, a njihovu majku zbog problema nakon operacije uspavali smo tjedan dana nakon Klempinog rođenja – rekao nam je Matko.

Klopa iz mikrovalke

Dodaje da je i Klempo nakon rođenja imao zdravstvenih problema. Rođen je slijep, a budući da nije dobio niti kap majčinog mlijeka dobio je artritis. Matko i njegova obitelj othranili su ga na bočicu. Prva tri mjeseca živio je s njima u kući, a veterinari su ga izliječili od artritisa. 

- U kući je spavao u 'vrtiću za bebe', a ne bi vjerovali, ali mokrio je uvijek na isto mjesto - na krpu ispred televizora. Kada bi mu grijali bočicu u mikrovalki i kada je ona pištanjem označila kraj grijanja Klempo je strastveno meketao jer ga je zvuk upozoravao da slijedi klopa - govori Matko.Nakon što mu je zajedno s ocem napravio drvenu kućicu s malim dvorištem Klempo živi kao samac. 

Društvo mu prave mačke, njemačka ovčarka Astra i razne ptice koje se časte njegovom hranom. 

Oprez, kamerunske koze ljubav pokazuju rogovima

– Jako se vezao za nas ukućane, a i mi za njega. Obožava se sunčati, velika je maza, a s nama komunicira meketanjem -nastavlja Matko.koji je prije Klempe već je imao iskustva s kamerunskim kozama. 

Svatko tko ih nabavlja kao i o svakom ljubimcu trebao bi se informirati te dobro razmisliti može li se brinuti o njima.

 - Prijašnje koze često su znale pobjeći iz svog ograđenog prostora i tada je bilo velike štete. Pojele bi nam sve mlade voćke, čak i male borove – govori naš sugovornik. 

Za kraj, važno je znati

Ne preporučuju se zato ljudima koji se uz koze misle baviti uzgojem voćaka i ostalog bilja. Također, iako je riječ o zaigranim i slatkim životinjama to nisu životinje za malu djecu jer koze su prilikom igre i pokazivanja ljubavi grube i često koriste rogove. Ljudi zato trebaju biti oprezni.

- Potencijalni vlasnici trebaju znati da kamerunske koze ne daju mlijeko, osim za mlade. Obavezno moraju imati svoju štalicu i čistu stelju (slamu) koja se mora redovito mijenjati. Jedu sijeno, kukuruz, sve vrste žitarica, svježe lišće, grančice, a Klempo od svega najviše voli slane štapiće i stari kruh - zaključuje naš sugovornik. 

Prijavi se

×

Promijeni lozinku

Upišite svoje korisničko ime ili e-mail adresu s kojom ste se registrirali na 24ljubimci i kliknite na "Pošalji", nakon čega će vam stići e-mail poruka s daljnjim uputstvima.

×

Registriraj se


×

Galerije