Utorak, 27. 10. 2015. u 06:57 , Piše: Mislav Nekić

Snimali kitove ubojice i snimili rijetko viđen prizor: Pogledajte

Orke, kitovi ubojice jedni su od najinteligentnijih vodenih grabežljivaca kojih se boje čak i opasni morski psi. Kako to izgleda kad vas orka odluči pojesti? Pogledajte

Kao što smo već pisali orke, kitovi ubojice spadaju među najinteligentnije vodene grabežljivce.

Odlični plivači....

Unatoč impresivnim dimenzijama orke su odlični plivači koji mogu plivati do 30 kilometara na sat. Hrane se drugim dupinima, pingvinima, nekim vrstama ptica, tuljanima, morskim psima, pa čak i kitovima. 

Orke cijeli život žive u skupinama, međusobno se štiteći. Na čelu skupine uvijek je najstarija ženka. U skupinama i love.

U lovu im pomaže prepoznatljiva crno bijela boja tijela pomoću koje se ispod vode međusobno raspoznaju. Uz sve navedeno recimo da orke spadaju među najinteligentnije životinje.

... i lovci...

Primjerice, tijekom napada na sive i grbave kitove orke podijeljene u dvije skupine žrtvu okružuju sa svih strana,  ne dajući joj prostora za bijeg. 

Ako  ipak uspije pobjeći skupina kreće u potjeru koja može trajati nekoliko sati. Žrtvama tijekom potjere, kako bi ih usporile prvo pokušavaju i najčešće uspijevaju odgristi leđnu peraju i oslabiti zamahe repa. 

Odrasli muškarci napadaju uvijek prvi, sve dok se žrtva potpuno ne preda. 

...ali i taktičari

Budući da su velike i teške, orke nisu okretne, ali u lovu na manje životinje poput riba također imaju posebnu taktiku. 

Konkretnije, kako bi preplašile ribe skupina orki u koordiniranoj akciji iskače iz vode i repovima snažno udaraju po njezinoj površini. Preplašene ribe okupljaju se u jato te postaju lak plijen. 

Protiv orki  i njihovih deset centimetara dugih zuba te snažnih repova njihove žrtve nemaju nikakve šanse. Napomenimo da love samo odrasle orke, a mladunci uče od starijih. Nakon  što ulove plijen, npr. tuljana s istim se ponekad igraju, bacajući ga u zrak. 

Upravo to snimila je ekipa snimatelja u Kanadi. Dobro otvorite oči i vidjeti ćete trenutak kad orka tuljana 'katapultira' visoko u zrak. Mnogi će pomisliti kako je riječ o slučajnosti, ali nije.Prijavi se

×

Promijeni lozinku

Upišite svoje korisničko ime ili e-mail adresu s kojom ste se registrirali na 24ljubimci i kliknite na "Pošalji", nakon čega će vam stići e-mail poruka s daljnjim uputstvima.

×

Registriraj se


×

Galerije